søndag 29. desember 2013

Kirketetthet

 
Folk i Kraków langt sør i Polen hevder at byen, som en gang var Polens hovedstad, har verdens nest største forekomst av kirker. Bare Roma ligger over i antall kristelige gudshus. Kraków-boerne er stolte av det, og mye tyder på at kirkene er svært godt besøkt, både av turister og fastboende.
Begge de to første bildene i dette innlegget viser Mariakirken, som ligger ved enden av det store torget i gamlebyen.
 
Fra klokketårnet spilles timesignaler på trompet - live. Denne skikken er naturligvis enestående i verden; ikke mange byer tar seg råd til å ha profesjonelle trompetister sittende på skift i et kirketårn dag og natt for å spille noen få sekunder hver time. 
Mariakirken er full av prakt. I et sidekapell bakerst er det åpent for alle som kommer inn for å be eller ha en stille stund i helligdommen. Dermed blir alle som bare kommer inn for å kikke på det vakre og innholdsrike interiøret, geleidet utenom de bedende.
 Også andre steder i Kraków sentrum er det aktuelt å sende en bønn til det høye. Ved den gamle byporten finner vi krusifikset ovenfor, komplett med Maria og (sannsynligvis) apostelen Johannes på hver sin side. Figurenes stil og utforming tyder på at de er meget gamle, kanskje enda eldre enn porten og bymuren der de er plassert.
En slik montasje midt i byen, ved den travleste innfartsåren til den gamle bydelen, vitner om en ubegrenset vilje til å prioritere det kristne budskapet og alt som Den katolske kirke setter i første rekke. Jeg besøkte aldri Polen i kommunisttiden, men jeg vil anta at krusifikset og de tilhørende figurene var plassert like lett synlig også den gangen. Dette er Polen, og der er det andre regler som gjelder og andre verdier som råder enn det vi finner i de fleste andre land.
 
Den hittil mest populære paven i de siste hundre år var uten tvil Johannes Paul II. Nettopp i Kraków gikk han gjennom alle grader fra student til prest, biskop og kardinal. Under døpenavnet Karol Wojtyła var han en folkekjær kirkeleder allerede før han ble pave i 1978. I et vindu i bispegården i Kraków er det plassert et bilde av ham på en måte som får det til å se ut som om han står der lys levende. Et møte med Polen er i våre dager også et omfattende møte med den salige Johannes Paul II.
- - -
Jeg har vært i Kraków flere ganger, men det var reisen i 2010 som var den viktigste. Da var mitt sinn på sitt mest åpne overfor alt det kirkelige og katolske, og jeg nesten frotset i kirkebesøk og kontakt med alle symbolene. Det er umulig å forholde seg nøytralt til alle de kirkelige uttrykkene i byen Kraków. Dette var mer enn jeg var forberedt på tross tidligere besøk. Møtet med Kraków sommeren 2010 ble en pilegrimsferd før selve ferden. Målet med turen var å komme med fly til en by som det lot seg gjøre å dra videre fra for å komme til Częstochowa. Jeg kom dit også, men først til Kraków. Det var gripende, opplysende og mektig. 
Neste innlegg vil omhandle valfartsstedet Częstochowa.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar