tirsdag 18. februar 2014

Protestantisk messe med god musikk

I mange tilfeller har musikken i messen overtatt rollen og fortrengt vekten av ordene. Det er ingen katolsk skikk å gi noe annet enn den verbale lovprisning, bekjennelse og takksigelse førsteplassen i messefeiringen. Derimot har protestanter noen ganger gjort mer eller mindre vellykkede eksperimenter der messeformen har fått konkurrere med musikkuttrykket. Jeg kjenner noen slike tilfeller, og jeg vil i dette og de neste to innleggene presentere ikke mindre enn tre messer med rockmusikk framført i en svensk kirke.
Eldkvarn heter et band som har eksistert siden 1971. Bandet ble dannet i Norrköping i Östergötland, men snart flyttet medlemmene til Stockholm og fikk hovedstaden som base. Bandet har spilt i Norge mange ganger gjennom disse årene, men det har aldri riktig slått igjennom i Norge på samme måten som enkelte andre svenske artister. 
Etter å ha skrevet og sunget sine låter i 29 år ble bandet invitert til et prosjekt i Annedalskyrkan i Göteborg i juni 2000. Opphavsmennene til prosjektet var musikeren og kulturarbeideren Valle Erling og presten i Annedalskyrkan, Mikael Ringlander. Sammen hadde de gransket Eldkvarns tekster og valgt ut 9 utgitte sanger som kunne danne en enhet lik tekstene i oldkirkens messe. 
Det ble ikke gjort noe forsøk på å lage et en-til-en forhold mellom Eldkvarns låter og messens liturgiske deler, men det gikk en tematisk rød tråd gjennom de utvalgte låtene: De handlet om kjærlighet og lengsel, og messen fikk derfor tittelen "Kärlekens törst".
Tekstene har faktisk en hel del religiøse referanser. Ja, når de ni sangene ble samlet på denne måten og satt inn i en kirkelig kontekst, var det faktisk overraskende for oss som kjente låtene fra før, å se hvor mye religiøsitet de i virkeligheten inneholdt. 
Alle sangene ble framført langsommere, forsiktigere og med mer vekt på akustisk lyd enn det som preget de ulike plateinnspillingene. Messen ble innspilt live i Annedalskyrkan, som ett sammenhengende opptak. Det er slående å høre hvordan presten deler ut nattverden til menigheten samtidig med at bandet spiller en langtrukken finale til en av sangene.
CDen med innspillingen av Kärlekens törst ble utgitt på det ideelle plateselskapet Zebra Art Records i november 2000. Coveret vant en pris for beste platecover det året. Dette er vel verdt å lytte til, såvel for protestanter som for katolikker, for rockentusiaster som for klassikere. Og den fineste detaljen av alle: Selve CD-platen er dekorert som en oblat.
Himmel, åh himmel
Vad har jag gjort
Det känns som jag faller
ur nådens hand.
(Fra sangen "Nådens hand", utgitt første gang 1999. Tekst og musikk: Plura Jonsson, Eldkvarn.)


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar